За дюните

Пясъкът, на който се дължи интересната гледка от терасите на „Златни дюни” е не просто обикновен пясък.
Той представлява любопитна природна забележителност, наречена „Пясъчни дюни ММЦ“ и получила този защитен статут със Заповед на Министерски съвет през 1984 г.
Това са неподвижни крайбрежни дюни от вида Южни черноморски сиви (асоциация Aurinio uechtritziani-Artemisietum campestris), стабилизирани и колонизирани от разнообразни популации, преобладаващо многогодишни тревисти растения, сред които и редки, уникални видове. Пазете ги! С тази цел са поставени и дървените скари, които служат за пътека към плажа.


Околностите
Най-наблизо, разбира се, е плажът. В дългите студени месеци всеки си мечтае за летните дни, когато ще лежи на финия пясък, слънцето ще гали кожата му, морето ще обгръща с приятна прохлада тялото, а погледът ще се рее из безкрайното синьо. Тази наслада не омръзва, но активният човек има нужда от още впечатления и преживявания. В това отношение хотел „Златни дюни“ може да бъде отправна точка за най-различни интересни цели и запомнящи се занимания. Когато става дума за активности, да започнем с най-характерното – вятърът на Дяволския залив, на чието неуморно действие се дължи формирането на дюните пред нас. Неслучайно това място от години е притегателна сила за практикуващи сърф и кайт. За начинаещи сутрин – когато морето е тихо, и за напреднали следобяд – плажът ни е идеален. Попитайте на Рецепция за уроци и наем на оборудване. За тези, които имат свое собствено, разполагаме с охранявано помещение за багаж.

Дюните не са единствената любопитна природна забележителност в района. Всеки пътешественик трябва да види поне веднъж в живота си как Реката се среща с Морето. Устието на Дяволска река в местността на хотела е красиво и интересно, но това, което наистина не бива да се пропуска е резерват „Ропотамо“ – една от най-красивите, но и най-застрашените защитени територии в България. На нея се намират множество уникални природни обекти:

Лиманът и заливната тераса с естествени лонгозни гори от полски ясен, полски бук, черна елша и лианни растения; пясъчни дюни и плажна ивица; широколистни гори от Средиземноморски тип; блато Аркутино; скални образувания – “Лъвска глава”, “Веселата скала”, стръмни скалисти и терасовидни брегове и тесни дълбоки заливи; остров “Свети Тома” (Змийският остров) – неголям скален остров със средиземноморски тип растителност, включително кактуси от род Opuntia.

Обърнете се към Рецепция за организиране на маршрути и разходка с лодка по Ропотамо. Едва ли има гост на „Златни дюни“ досега, който да е пропуснал и друга забележителност наблизо – най-ранното открито тракийско мегалитно светилище в югоизточна Тракия и по Черноморското крайбрежие, наречено Беглик Таш. Огромни скални късове, обработени от човешка ръка и подредени в символичен смисъл, а около тях – защитна преграда от гъста, дива растителност, огласяна от птици и насекоми. Най-неизчерпаемият извор на маршрути, за които ще трябва да се завръщате при нас отново и отново е Национален природен парк Странджа. Най-красивата ни и най-неизследвана планина с хилядолетна история. Там ще намерите природни, исторически и архитектурни забележителности, събори и фестивали, кулинарни изкушения, както и възможности за незабравими активности на открито. Попитайте на Рецепция за колела под наем и веломаршрути, а идеи къде точно в Странджа може да отидете намерете тук.